Tradicionalment, el poble està arrelat amb la indústria de la fusta, concretament fent estris de cuina quotidians fets amb fusta de boix, on encara es poden trobar fàbriques que continuen aquesta tradició, i arrel d’aquesta indústria, els fanals de l’enllumenat públic dels carrers principals del poble llueixen com a culleres de fusta.
A més a més, als anys 50, en Joan Fontfreda hi vacrear les millors botes per caminar per muntanya, les “Chiruques” (Mercè en gallec) dites així per la mare d’en Joan i el seu soci, germà i fundador de l’empresa Lluís Fontfreda.
Però Tortellà, a part de ser terra de culleraires i de creadors de xiruques, també ha estat terra de músics. Ja al segle XVII es té constància d’alguns músics dins de la població i la consegüent creació de grups musicals, bàsicament cobles. Precisament és l’any 1875 quan es creen les primeres orquestres musicals. A partir d’aquell moment i fins al 1956 Tortellà fou testimoni del naixement de nou cobles-orquestres, cosa que en féu una de les capitals de la música sardanista de Catalunya