Poble de culleres, xiruques i música

Tradicionalment, el poble està arrelat amb la indústria de la fusta, concretament fent estris de cuina quotidians fets amb fusta de boix, on encara es poden trobar fàbriques que continuen aquesta tradició, i arrel d’aquesta indústria, els fanals de l’enllumenat públic dels carrers principals del poble llueixen com a culleres de fusta.

A més a més, als anys 50, en Joan Fontfreda hi vacrear les millors botes per caminar per muntanya, les “Chiruques” (Mercè en gallec) dites així per la mare d’en Joan i el seu soci, germà i fundador de l’empresa Lluís Fontfreda.

Però Tortellà, a part de ser terra de culleraires i de creadors de xiruques, també ha estat terra de músics. Ja al segle XVII es té constància d’alguns músics dins de la població i la consegüent creació de grups musicals, bàsicament cobles. Precisament és l’any 1875 quan es creen les primeres orquestres musicals. A partir d’aquell moment i fins al 1956 Tortellà fou testimoni del naixement de nou cobles-orquestres, cosa que en féu una de les capitals de la música sardanista de Catalunya