A partir de Setmana Santa, tots els caps de setmana i festius de maig, juny i fins l’11 de setembre i tots els dies de juliol i agost serà obligatòria la RESERVA PRÈVIA per garantir el funcionament del servei d’acollida per accedir a la Vall de Sant Aniol i disposar d’ una plaça a l’aparcament de Sadernes.
La vall de Sant Aniol d’Aguja és una de les zones més visitades de l’Espai Natural Protegit de l’Alta Garrotxa i per aquest motiu s’ha regulat l’accés motoritzat a la zona, limitant l’accés per la pista de Sadernes des de l’1 de març i el 15 de desembre.
Addicionalment, tal i com ja es va fer el 2021 i el 2022, hi haurà un sistema de reserva prèvia en línia a través d’un motor de reserves pels vehicles que volen accedir a la zona. La reserva es podrà fer a través de la pàgina web del Consorci i serà necessari indicar la matrícula del vehicle. Pel que fa a l’aforament serà de 100 places i la reserva tindrà un preu públic general de 5,56 €. Un cop formalitzada la reserva, es rebrà un correu electrònic amb un codi QR que caldrà presentar al punt d’acollida de Sadernes.
Els visitants que arribin a peu o en bicicleta no hauran de realitzar reserva.
La zona no disposa de cobertura per aquest motiu és important que la reserva s’efectuï amb anterioritat i que us hagueu descarregat al vostre dispositiu mòbil el codi QR abans de la vostra visita.
Enguany, continuarem comptant amb el Servei d’Informació al visitant per a informar els visitants sobre l’espai natural i les principals regulacions d’ús públic (valors naturals, oferta de senders, regulacions vigents, etc. ) així com donar suport d’acollida a Sadernes per l’ordenació de l’accés. Complementàriament, també comptarem amb el servei de Guarderia Rural pel el desenvolupament del de la vigilància del medi rural a la zona, identificar els principals usos i activitats no permeses a la zona i sancionar quan es detectin activitats incompatibles.
A més, durant aquests mesos de més afluència disposarem d’un servei de neteja treballant regularment per a procurar mantenir l’entorn net i lliure de deixalles.
La sobremassificació a l’Alta Garrotxa requeria de solucions urgents per minimitzar els impactes sobre la biodiversitat i l’entorn en espais tan vulnerables: erosió de sòls, turbulència de l’aigua, afectació directa sobre la flora o la fauna (manipulació d’animals o aixafaments dels propis animals i nius) o soroll (molèsties per a la reproducció).
També per minimitzar els conflictes socials entre visitants i els veïns d’aquests municipis i els problemes de seguretat ciutadana per l’embús de les carreteres en cas d’haver d’accedir amb urgència.
Amb aquestes actuacions, hem aconseguit reduir les situacions de desordre públic, millorar la gestió d’emergències i l’impacte sobre el patrimoni natural i cultural de la zona, així com trobar un equilibri entre la conservació de l’espai i el seu ús i gaudi recreatiu, millorant la qualitat de la visita dels usuaris.
L’Alta Garrotxa és un espai natural de gran bellesa que cada any atreu a un gran nombre de visitants. La seva conservació és responsabilitat de tots.
Gràcies per la vostra col·laboració!